Haber Merkezi – 21 Mayıs 2026 tarihinde gerçekleştirilen önemli bir toplantıda, Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmelere dair dikkat çekici bilgiler paylaşıldı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), TAYFUN Blok-2 Füzesi’nin ilk kez savunma envanterine alındığını duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) caydırıcılığının artırılması hedefleniyor. Toplantıda ayrıca Fırtına-2 obüsü, Akıncı TİHA ve Milli Piyade Tüfeği (MPT-76) gibi diğer yerli silah sistemlerinin de teslimatlarının gerçekleştirildiği bildirildi. Bunun yanı sıra, yerli üretim olan Milli Deniz Topu “Denizhan”ın yedinci versiyonunun üretiminin tamamlandığı ve MİLGEM projesinin onuncu gemisine monte edilmek üzere teslim edildiği belirtildi.
Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadele faaliyetleri hakkında son veriler de aktarıldı. Geçtiğimiz hafta içinde 5 PKK’lı teröristin teslim olduğu, sınır güvenliği kapsamında ise yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 3’ü terörist olmak üzere toplam 218 şahsın yakalandığı ifade edildi. 1 Ocak’tan bu yana engellenen toplam kişi sayısının 30 bin 170’e ulaştığı bilgisi verildi.
Toplantıda, uluslararası sularda Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla oluşturulan “Küresel Sumud Filosu”na yönelik İsrail müdahalesi de ele alındı. MSB, bu müdahaleleri yeni bir korsanlık eylemi olarak nitelendirerek, uluslararası toplumun İsrail’in hukuka aykırı eylemlerine karşı daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
Bakanlık, bölgesel diplomasi çerçevesinde İsrail ve Lübnan arasındaki 45 günlük ateşkesin uzatılmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti ve bu ruhun korunması için çağrıda bulundu. Toplantıda, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın kutlandığı, ayrıca 21 Mayıs 1864 Çerkez Sürgünü ve 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Türkü sürgünlerinde hayatını kaybedenlerin anıldığı bilgisi de verildi.
Son olarak, Türkiye’nin NATO’ya sunduğu “maliyet etkin” enerji önerisi ile Hürmüz Boğazı’ndaki gerilimler çerçevesinde deniz yoluyla akaryakıt taşımacılığına olan bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, Türkiye’nin ev sahipliğinde devam eden EFES-2026 Tatbikatı’nda, Libya ordusunun ilk kez toprakları dışındaki bir tatbikata katıldığı ifade edildi.