TCMB Başkanı ‘3 farkla kazandık’ demişti: Merkez Bankası rezervleri erimeye devam ediyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Döviz Rezervleri Sekiz Haftadır Düşüşte

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervleri son sekiz haftadır düşüş trendine devam ediyor. 2 Mayıs’da sona eren haftada rezervler, 1 milyar 673 milyon dolar azalarak 59 milyar 250 milyon dolardan 57 milyar 577 milyon dolara geriledi. Bu gerilemeyle birlikte, son sekiz haftada toplam düşüş 40 milyar doları aştı ve bu seviye, 25 Mayıs 2023 tarihinden bu yana en düşük rezerv rakamı oldu.

Altın ve Toplam Rezervlerdeki Düşüş Devam Ediyor

Altın rezervleri de 81 milyar 800 milyon dolardan 80 milyar 955 milyon dolara geriledi. Toplam rezervler ise 141 milyar 50 milyon dolardan 138 milyar 532 milyon dolara düştü.

Net uluslararası rezervlerdeki düşüş de sürdü. Önceki hafta 35 milyar 12 milyon dolar seviyesindeki net rezervler, söz konusu haftada 2 milyar 216 milyon dolar azalarak 32 milyar 796 milyon dolara geriledi.

Resmi rezerv varlıkları %1,8 azalarak 138,5 milyar dolara geriledi. Döviz varlıkları %3,3, altın cinsinden rezervler ise %1 oranında azaldı. IMF rezerv pozisyonu ve SDR toplamı ise %0,1 artışla 7,7 milyar dolara yükseldi.

Kamu sektörünün kısa vadeli döviz yükümlülükleri %0,8 artarak 115,2 milyar dolara ulaştı. Önceden belirlenmiş yükümlülükler %1,5 artışla 59,9 milyar dolar, şarta bağlı yükümlülükler ise %0,01 yükselişle 55,3 milyar dolara çıktı. Swap işlemlerinden doğan döviz yükümlülükleri ise 19,6 milyar dolara ulaştı.

‘3 Farkla Kazandık’ Diyerek Eleştirilere Yanıt Verdi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaşanan ekonomik gelişmelere atıfta bulunarak muhalefetin rezerv eleştirilerine cevap verdi. Karahan, “19 Mart’a kadar olan süreç ve ondan sonraki süreci zaten net bir şekilde gösterdik ama sadece düşüşten bahsetmek de doğru olmaz yani bir futbol üzerinden anoloji vermiş olalım. Yani 5-2 biten bir maçta size ‘Maç nasıl geçti?’ denildiğinde ‘2 gol yedik.’ demezsiniz yani ‘5 gol attık, 2 gol yedik ve net olarak 3 farkla kazandık.’ dersiniz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Havayolu ile 6 ayda 108,8 milyon yolcu seyahat etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yılın ilk yarısında havayolunu kullanan yolcu sayısının 108,8 milyon yolcuya ulaştığını bildirdi. Söz konusu yolcu sayısının Avrupa Birliği üyesi 17 ülkenin toplam nüfusunu geride bıraktığını belirten Bakan Uraloğlu, “Ocak-Haziran döneminde uçak trafiği, üst geçişlerle birlikte toplam 1 milyon 134 bin 447 olarak gerçekleşti.” dedi.

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.