Tatiller kısaldı, harcama azaldı

Pandemi sonrası hızlı bir toparlanma ile ziyaretçi sayısı ve gelirlerde her yıl yeni rekorlara imza atan turizm sektörü 2024 yılını, gelirlerini yüzde 8.3’lük artışla 61.1 milyar dolara, ziyaretçi sayısını ise yüzde 9’luk artışla 62.2 milyon kişiye taşıyarak, yeni bir rekorla kapattı. 2024’ü yüzde 57.13’lük enflasyonla kapatan sektörde, artan fiyatların etkisi tatil süreleri ve ortalama harcamalar üzerinde de görüldü.

2023 yılında Türkiye’ye gelen bir turistin ortalama 11.3 gece olan tatil süresi, 2024 yılında 10.7 geceye inerken, ziyaretçi başına ortalama harcama ise 979 dolardan 972 dolara indi. Kısalan tatil süresine karşılık gecelik ortalama harcamalar ise geçen yıla göre 5 dolar artarak 97 dolara çıktı.

GİYİME 6.1 MİLYAR DOLAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son çeyrek ve yıllıklandırılmış turizm istatistiklerine göre, ziyaretçilerden elde edilen bu yılki gelirin 43.9 milyar dolarını kişisel harcamalar, 17.4 milyar dolarını ise paket tur harcamaları oluştururken, geçen yıla oranla paket tur harcamalarında yüzde 31’lik bir artış görüldü. Geçen yıl tartışma konusu olan ve Türkiye için pahalı eleştirisi yapılan restoranlarda turist harcaması 11.7 milyar dolar olurken gelen turist, giyim ve ayakkabı alışverişine 6.1 milyar dolar harcadı.

Bu verilerle turizm gelirlerinin yüzde 28.8’i paket turdan, yüzde 19.4’ü yeme içmeden, yüzde 12.5’i ise uluslararası ulaştırma harcamalarından elde edildi. Turistlerin ana geliş amacı yüzde 64.9 ile gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler olurken, gurbetçi vatandaşların ana geliş amacı ise yüzde 69.6 ile akraba ve arkadaş ziyareti oldu.

Yabancı 97, gurbetçi 63 dolara tatil yaptı

Yıllık olarak geceleme yapanların gecelik ortalama harcaması 97 dolar olurken, yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması 63 dolar oldu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları içinde vize zorluğu ve döviz kuru tartışmalarının öne çıktığı 2024’te yurt dışına çıkanların sayısında sınırlı bir artış olurken harcamalar ise düştü. Yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı 2024 yılında yüzde 2.9 artarak 11.3 kişi olurken, ortalama harcama ise 762 dolardan 680 dolara düştü.

Related Posts

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısı

Dün 9.134,68 puandan kapanan BIST 100 endeksi, yeni güne yüzde 0,02 artışla 9.136,54 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 30,32 puan ve yüzde 0,33 değer kazancıyla 9.165,01 puana yükseldi BORSADA GÜNÜN İLK YARISI …

TCMB: Nisan’da Enflasyonun Ana Eğilimi Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2025’e ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporda, yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artış gösterdiği, diğer gruplarda ise düşüş eğilimi kaydedildiği belirtildi.

Başkan imzayı attı. Taraftarlar sevinçten deliye döndü

Yılport Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Lazkiye Limanı’nın işletmesini alan CMA CGM ile dev anlaşma imzaladı. Samsunspor taraftarları, transferde büyük hamleler bekliyor. Yılport Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Suriye’nin Lazkiye Limanı’nın …

Trump: Hollywood’u geri getireceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, film endüstrisinin diğer ülkelerce yok edildiğini savunarak, Hollywood’un eski gücüne kavuşması için sektör temsilcileriyle bir araya geleceğini açıkladı. Yabancı yapımlara yüzde 100 gümrük vergisi getirilmesi talimatını da veren Trump, “Filmleri yeniden Amerika’da yapacağız” dedi.

SGK’dan terör mağdurlarına aylık bağlamada kolaylık

Terör eylemleri ve terörle mücadele kapsamında mağdur olanlara aylık bağlanmasında Zarar Tespit Komisyonu kararı şart olmayacak.

Emekçinin kayıpları büyürken sendikalardan ek zam talepleri yükseliyor: Enflasyon maaşı eritiyor

Enflasyon, maaş, ücret ve aylıkları yutuyor. Çalışanlar ile emeklilerin gelirleri enflasyon karşısında hızla erimeye devam ederken, sendikalardan “ek – seyyanen zam” talepleri geldi. Enflasyonun düştüğü ile övünen iktidar ise emekçi ve emeklinin gelir kayıpları konusunda sessiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir