SOCAR Türkiye, petrokimya alanındaki yeni yatırımını duyurdu

SOCAR Türkiye, Petrokimya Alanındaki Yeni Yatırım Projesinin Detaylarını Duyurdu

SOCAR Türkiye, yaklaşık 7 milyar dolarlık petrokimya alanındaki yeni yatırım projesine ilişkin detayları kamuoyuyla paylaştı.

SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinin 2024 değerlendirmesinin yapıldığı basın toplantısında, şirketin uzun vadeli stratejik yatırımlarının parçası olan “Master Plan” projesine ilişkin ayrıntılar ele alındı. Toplantı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantıda, Master Plan kapsamında yapılacak petrokimya yatırımı için ilk fizibilite çalışmasının tamamlandığı ve şimdi mühendislik tasarımı hazırlığına geçildiği vurgulandı.

Proje kapsamında, yeni petrokimya üretim ünitelerinin kurulumu ve mevcut tesislerin modernizasyonu için önemli adımlar atılacağı belirtildi.

Projenin, SOCAR Türkiye’nin petrokimya alanındaki büyüme stratejisinin önemli bir unsuru olacağı vurgulandı.

SOCAR Türkiye’den 17 Yılda 18,5 Milyar Dolarlık Yatırım

SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Elchin Ibadov, 2008’de faaliyetlerine başlayan şirketin bugüne kadar 18,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiğini ifade etti.

Ibadov, Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı konumundaki şirketin doğrudan ve dolaylı olarak 10 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Geçen yıl STAR Rafineri’de yapılan ilk planlı bakım duruşunun tamamlandığını ve kapasite artırımı çalışmalarının gerçekleştirildiğini dile getiren Ibadov, bu sayede rafinerinin kapasitesinin %2.5 arttığını söyledi.

Ibadov ayrıca, TANAP aracılığıyla taşınan Azerbaycan doğal gazının Türkiye ve Avrupa’ya ulaştırılması konusunda bilgi verdi.

FEED sürecinin 2026 Sonunda Tamamlanması Bekleniyor

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev, Petkim ve petrokimya sektörüne yönelik birçok projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Mirzayev, bugüne kadar yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımın, Petkim’in hem Türkiye’deki hem de global petrokimya pazarındaki büyümesine katkı sağladığını vurguladı.

Master Plan projesinin de bu yatırımlardan biri olduğunu belirten Mirzayev, projenin detaylı çalışmalar ve değerlendirmeler sonucunda hayata geçirildiğini aktardı.

FEED sürecinin 18-24 ay süreceği ve 2026 sonuna kadar tamamlanacağını dile getiren Mirzayev, bu sürecin ardından projenin nihai karar aşamasına geçileceğini açıkladı. (AA)

Related Posts

IMF, “vergi indirimi” tasarısına karşı çıktı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Senatosunda onaylanan ve Temsilciler Meclisinde görüşülen “vergi indirimi” tasarısına ilişkin …

Baykar Piaggio Aerospace’in üst yöneticisi İtalyan Tomassini oldu

Türkiye’nin önde gelen havacılık firması Baykar’ın kısa süre önce resmen bünyesine kattığı Piaggio Aerospace’te halihazırda operasyon direktörü olarak görev yapan İtalyan Giovanni Tomassini’nin üst yönetici (CEO) olarak atandığı bildirildi.

Alüminyum fiyatları son 3 aylık pikini gerçekleştirdi

Alüminyum fiyatları, tonda 2.600 dolar seviyesinin üzerine çıkarak Mart ayından bu yana en yüksek noktaya ulaştı. Çin’in üretimi karbon emisyon hedefleri doğrultusunda yıllık 45 milyon tonluk sınırla kısıtlanırken, arzın daralacağı beklentisi …

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

Hakan Kara’dan faiz ve doğalgaz yorumu: ‘Fiyatı yüzde 149 artırıldı’

Prof. Dr. Hakan Kara doğalgaz fiyatlarındaki sert artışa dikkat çekti. Faizlerin yüksek olmasına rağmen enerji maliyetlerindeki yükseliş sürüyor. Bu durum halkın alım gücünü olumsuz etkiliyor.

ASELSAN’dan 71,9 milyon dolarlık sözleşme

ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.