Sektör alarm veriyor: Otomotiv üretiminde sert düşüş

Türkiye Otomotiv Sanayii 2025 İlk Çeyrek Verilerini Açıkladı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2025 yılı ilk çeyreğine ait üretim, ihracat ve pazar verilerini yayınladı. Verilere göre, ocak-mart döneminde Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9 düşerek 344 bin 120 adet seviyesine geriledi.

Otomobil üretimi aynı dönemde %7 azalarak 220 bin 927 adede gerilerken, traktör üretimiyle birlikte toplam üretim miktarı 352 bin 299 adede ulaştı. Ticari araç grubunda üretimde %11’lik bir azalma yaşanırken, bu düşüş ağır ticari araç grubunda %32, hafif ticari araç grubunda ise %9 olarak gerçekleşti.

Geçen yılın ilk çeyreğine göre, ticari araç pazarında %16, ağır ticari araç pazarında %20, hafif ticari araç pazarında ise %16 daralma görüldü ve yerli araçların toplam taşıt pazarındaki payı %31 olarak kaydedildi.

Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı bu dönemde %65 seviyesinde gerçekleşti. Hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) kapasite kullanım oranı %66, kamyon grubunda %47, otobüs-midibüs grubunda %60 ve traktörde ise %44 olarak belirlendi.

OTOMOTİV SANAYİSİ, İHRACATTA LİDER KONUMUNU KORUYOR

Yılın ilk çeyreğinde otomotiv sanayisinin toplam ihracatı %17’lik artışla sektörel ihracat sıralamasında zirvedeki yerini korudu. Toplam otomotiv ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %2 artışla 9,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avro bazında ise %1,4 artışla 8,6 milyar Euro seviyesine ulaşıldı. Dolar bazında ana sanayi ihracatı %1 artarken, tedarik sanayi ihracatı %3 arttı.

İlk çeyrekte, toplam otomotiv ihracatı adet bazında %1, otomobil ihracatı ise %3 azalış gösterdi. Toplam ihracat 254 bin 683 adet, otomobil ihracatı ise 149 bin 843 adet düzeyinde gerçekleşti. Ticari araç ihracatı %2 artarken, traktör ihracatı ise %45 azalarak 2 bin 529’a geriledi.

OTOMOTİV SATIŞLARI YÜZDE 7 AZALDI

İlk çeyrekte toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %7 azalarak 285 bin 818 seviyesine geriledi. Otomobil pazarı %4 azalarak 223 bin 793 adet seviyesine gerilerken, ticari araç pazarında %16, ağır ticari araç pazarında %20, hafif ticari araç pazarında ise %16 daralma yaşandı. Otomobil satışlarındaki yerli araç payı %32, hafif ticari araç pazarındaki yerli araç payı ise %22 olarak gerçekleşti.

Toplam taşıt pazarında yerli araç payı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 azalarak %31’e düştü.

Related Posts

Ev fiyatları 10 milyon lirayı geçti: İkinci el satışları yükseldi

İnşaat sektöründeki gelişmeler yılın ilk çeyreğinde umut verici bir artış gösterdi. Kentsel dönüşüm projelerinin teşvik edilmesi ve finansmana erişimin kolaylaştırılması halinde, konut satışlarının yükseliş trendini sürdürmesi bekleniyor. Uzmanlar, inşaat sektörünün daha fazla desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Otomotiv üreticisinde motor sorunu: 600 bin ABD aracını geri çağırdı

Dünyaca ünlü otomotiv üreticisi General Motors, salı günü yaptığı açıklamada , ABD’de motor sorunları nedeniyle yaklaşık 600.000 SUV ve kamyoneti geri çağırdığını duyurdu.

Rekabet Kurulu, üç hazır beton şirketine ceza verdi

Rekabet Kurulu, Edirne’nin Keşan ilçesinde hazır beton üretimi ile satışı alanında faaliyet gösteren üç şirkete uzlaşma sonucu 10,2 milyon lira idari para cezası kesilmesini kararlaştırdı.

Bakan Işıkhan’dan kamu işçisinin zam sürecine dair açıklama: Pazarlık devam ediyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu işçisinin zam sürecine dair açıklamasında, “Reel ekonomik dengeleri gözetiyoruz, işçi kesiminin maksimum faydayı alacağı bir rakam üzerinde çalışıyoruz” dedi.

TCMB’den zorunlu karşılıklarla ilgili düzenleme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu karşılıklara tesis edilen faiz hesaplamasında değişikliğe gitti.

İşçiler bu maaş zammı sonrası davul zurnalı kutlama yaptı

Keçiören Belediye çalışanlarına zam yapıldı. Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ın yaptığı açıklamanın ardından belediye çalışanları yeni maaş miktarlarını davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir