Nükleer savaştan korkulurken Hindistan Pakistan’ın suyunu kesti

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim İndus Nehri Üzerinden Sürüyor

22 Nisan’da statüsü tartışmalı Keşmir’in Pahalgam bölgesinde meydana gelen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim su yolunda da devam ediyor. Hindistan, 1960’ta imzalanan “İndus Suları Anlaşması”nı askıya alarak Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı’ndan Pakistan’a su akışını durdurdu. Hint basınına göre, Yeni Delhi yönetimi ayrıca Jhelum Nehri üzerindeki Kişanganga Barajı’ndan da su akışını kesebilir. Hindistan yetkilileri ise su akışındaki azalmayı barajlardaki temizlik çalışmalarına bağladı. Karachi yakınlarından Umman Denizi’ne kadar uzanan İndus Nehri, Pakistan’ın hayati önemdeki su kaynağı olup ülke ekonomisinin büyük bir kısmını sulamaktadır.

İndus Nehri: Pakistan’ın Can Damarı

İndus Nehri, Çin’den doğup Hindistan üzerinden Pakistan’a uzanmaktadır ve ülkenin çeşitli bölgelerinden geçerek Umman Denizi’ne dökülmektedir. Nehir sisteminin yüzde 47’si Pakistan, yüzde 37’si Hindistan tarafından paylaşılırken kalan kısımlar Afganistan ve Çin toprakları üzerinden geçmektedir. İndus Nehri’nin su kapasitesi oldukça yüksek olup Pakistan’ın tarım ve ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Ülkenin gıda üretiminin yüzde 90’ı İndus Nehri’nden elde edilen su ile gerçekleşmektedir.

Artan Askeri Yatırımlar Gerilimi Yükseltiyor

Uzmanlara göre, Hindistan ve Pakistan arasındaki askeri yatırımlardaki artış gerilimi artırmaktadır. Hindistan, Fransız yapımı Rafale savaş uçaklarını envanterine eklerken Pakistan ise Çin’in J-10 jetlerini kullanmaya başladı. Her iki ülke de hava savunma sistemlerini güçlendirdi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, taraflar arasında arabuluculuk yapmak için Pakistan ziyaretine gitti.

Rusya ve İran’dan Uyarılar

Rusya ve İran, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimi endişeyle takip ettiklerini belirterek taraflar arasındaki diyaloğu sağlamaları yönünde çağrıda bulundu. Pakistan ise günler içerisinde 120 km menzilli karadan karaya füze testi gerçekleştirdi.

Related Posts

Harvard Rektörü Garber: Trump yönetiminin talepleri akademik bağımsızlığı tehdit ediyor

Harvard Rektörü Garber: Trump yönetiminin talepleri akademik bağımsızlığı tehdit ediyor

En güçlü pasaportlara sahip ilk 10 ülke: Türkiye sıralaması şaşırttı

Henley Pasaport Endeksi’nin 2025 verilerine göre, dünyanın en güçlü pasaportları listesi belli oldu. İlk 10 ülke öne çıkarken, Türkiye sıralaması şaşırttı.

2 yıldır devam ediyormuş… Devlet hastanesinde radyasyon skandalı!

Devlet Hastanesi’nde sağlık çalışanları ve hastaların yoğun radyasyona maruz bırakıldığı iddia edildi.

Hırdavatçıya silahlı saldırı! Sabaha karşı geldiler

İstanbul Sultanbeyli’de bir hırdavat dükkanına kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda can kaybı yaşanmadı, polis saldırganları yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ankara Ticaret Odası’na ziyaret: İş dünyamıza verdikleri kıymetin en somut göstergesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Ticaret Odası’na (ATO) ziyarette bulundu. Erdoğan’ın ziyaretini sosyal medya hesabından duyuran ATO Başkanı Gürsel Baran, “İş dünyamıza verdikleri kıymetin en somut göstergesi.” ifadelerini kullandı.

‘Aşırlık yanlısı’ ilan edilen AfD, karşı dava açtı

Almanya iç istihbaratının aşırılık yanlısı ilan ettiği AfD, karara karşı dava açtı. 1100 sayfalık gizli rapordan sonra iç istihbarat örgütü tarafından izlemeye alınan partiye Beyaz Saray ve Kremlin’den destek geldi. Yeni hükümet ise AfD’yi tamamen yasaklama seçeneğini masaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir