İstanbul’un içme suyu kaynakları ortasında yer alan Sarıyar Barajı’nın tabanındaki zehirli kül yığınının suya karışabileceği, İstanbul halkının zehirlenme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı.
İklim Değişikliği, Siyaset ve Araştırma Derneği Lideri Baran Bozoğlu, İstanbul’un içme suyunun da sağlandığı Sarıyar Barajı’nın çabucak yakınındaki Çayırhan Termik Santraline ilişkin kül barajı yüksekliğinin hudut pahaları aştığını, barajın her an yıkılabileceğini, yıkılma halinde küllerin Sarıyar Barajı’na akacağını sav etti.
Küllerin suya karışması halinde İstanbul halkının zehirlenme, kanser ve damar yolu hastalıklarıyla karşı karşıya kalabileceği ikazında bulunan Bozoğlu, santralin kapatılarak kül barajına yönelik tedbir alınması gerektiğini söyledi.
Bozoğlu, özelleştirmeden tekrar devlete geçen Çayırhan Termik Santralinin 2012’den beri baca gazının ölçülmediğini, kendilerinin yaptırdıkları bilimsel ölçümlerde ise insan sıhhati ve çevreyi tehdit eden kritik kanserojen pahalarla karşılaştıklarını söz etti.
“HER AN YIKILABİLİR”
Başkan Bozoğlu, Çayırhan Termik Santralinin atık alanına dair hazırlanan akademik raporda atık külün en fazla 560 metre kota kadar depolanabileceğinin belirtildiğini tabir ederek, “Yıllık 1.2 milyon ton kül oluşturan bu santralin depo alanında 30 milyon ton civarında külün biriktiği öngörümüzün yanı sıra kotunu irdelediğimizde kül barajının her an yıkılma riski taşıdığını gözlemlemekteyiz. Kül barajının çökmesi durumunda, İstanbul’un da su kaynağı olan, tıpkı vakitte ziraî sulamada kullanılan Sarıyar Barajı’nın önemli bir kirlilik riski altında olduğunu üzülerek paylaşmak istiyoruz” dedi.
ARITILMAZSA ZEHİRLENME OLUR
Başkan Bozoğlu, külün içinde toksik hususlar bulunduğunu, muhtemel bir çökmeyle külün baraja karışması halinde içme suyuna karışarak zehirlenme, kanser ve damar yolu hastalıklarına neden olabileceği ihtarında bulundu.
Bozoğlu, külün baraja akması halinde özel arıtma süreçleri kullanılarak insan sıhhatinin muhafaza altına alınabileceğini de söyledi.
KANSER UYARISI
Başkan Baran Bozoğlu, Ağustos ayında yaptıkları 1 aylık partikül husus 10, partikül unsur 2.5, kükürt dioksit ve azot oksit ölçümlerinde Çayırhan Termik Santralinin insan sıhhatini tehdit edecek formda havayı ağır bir formda kirlettiğini, kuş cenneti ve doğal hayatı direkt olumsuz etkilediğini tespit ettiklerini söyledi.
Değerlerin AB mevzuatı ve Dünya Sıhhat Örgütü limit pahalarını aştığını belirten Bozoğlu, “Partikül Husus 10 ve Partikül Husus 2.5 akciğer kanseri, bronşit, kronik faranjit üzere üst ve alt teneffüs sistemi hastalıkları yapmaktadır” ihtarında bulundu.