Emekçinin kayıpları büyürken sendikalardan ek zam talepleri yükseliyor: Enflasyon maaşı eritiyor

Memurlar ve Emekliler İçin Zam Haberi

Milyonlarca memura ve emekliye bu yılın ilk 6 ayında yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılmıştı. Ancak enflasyon farkı ile birlikte artış oranı yüzde 11.54’e ulaşmıştı. Geçen yıl aralık ayına göre TÜFE’de değişim oranı yüzde 13.36 olarak gerçekleşti. Memurlar ve emeklilere yapılan zam, enflasyon nedeniyle eridi. 4 ayın sonunda memurlar ve emeklilerin enflasyon farkı yaklaşık yüzde 7.36’ya kadar çıktı. Ancak toplu sözleşme gereği, bu farkı 6 aylık enflasyona göre alıyorlar. Bu nedenle Mayıs ve Haziran enflasyonları da bekleniyor. Maaşlarda erime devam edecek.

Asgari Ücrette Erime

Hükümet, 8 milyondan fazla işçi için asgari ücret artışını yüzde 30 ile sınırlı tutmuştu. Ancak yıllık TÜFE yüzde 37.86’ya ulaşarak, asgari ücrete yapılan zammı da sildi. Asgari ücret hala açlık sınırının altında 22 bin 104,67 lira seviyesinde bulunuyor. 4 ayda asgari ücret, enflasyon nedeniyle 2 bin 953,18 lira eridi ve Nisan sonu itibariyle 19 bin 151,49 liraya geriledi.

Emeklilerin Durumu

Milyonlarca emekli, asgari ücret ve açlık sınırının altındaki aylıklarla zorlukla geçinmeye çalışıyor. Ocak ayında işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15.75 oranında zam yapılmıştı. Ancak yıllık TÜFE oranı bu zamdan çok daha yüksek. En düşük emekli aylığı 14 bin 469 lira seviyesinde bulunuyor. 4 ay içinde enflasyon nedeniyle kayıp bin 933,06 lira oldu ve Nisan sonunda en düşük emekli aylığı 12 bin 535,94 liraya geriledi.

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri, 6 aylık enflasyon oranında zam almaktadır. Bu doğrultuda, şu anda 4 aylık zam oranı yüzde 13.36. Ancak kesin zam oranı, Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla belirlenecek.

‘Temmuzda Seyyanen Zam’ Talebi

Enflasyonun gelirleri eritmesiyle birlikte, sendikaların “zam” talepleri de yükselişte. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu çalışanlarının enflasyon nedeniyle yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, temmuzda seyyanen zam talebinde bulundu. Yalçın, enflasyonun etkisini azaltmanın yolunun adil bir paylaşım olduğunu vurgulayarak, toplu sözleşme yasasının Meclis’te değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

‘Ek Zam ve Refah Payı’ İsteği

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, TÜFE’nin yılın ilk 4 ayında toplamda yüzde 13.36’ya ulaştığını ve bu süre zarfında memur maaşlarında yüzde 7.36 erime olduğunu belirtti. Hayat pahalılığının devam etmesi durumunda, kamu çalışanlarının ciddi sıkıntılar yaşayabileceğine dikkat çekti ve ek zam talebinde bulundu.

Related Posts

Havayolu ile 6 ayda 108,8 milyon yolcu seyahat etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yılın ilk yarısında havayolunu kullanan yolcu sayısının 108,8 milyon yolcuya ulaştığını bildirdi. Söz konusu yolcu sayısının Avrupa Birliği üyesi 17 ülkenin toplam nüfusunu geride bıraktığını belirten Bakan Uraloğlu, “Ocak-Haziran döneminde uçak trafiği, üst geçişlerle birlikte toplam 1 milyon 134 bin 447 olarak gerçekleşti.” dedi.

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.