Çörek otunu doğru tüketiyor musunuz?

Çörek Otu: Efsanevi Şifalı Bitki

Antik çağlardan beri geleneksel tıp sistemlerinde önemli bir yere sahip olan çörek otu, şifalı bitkilerin en ünlülerinden biridir. “Her derde deva” özelliği ile bilinir ancak bilinçli tüketilmesi önemlidir. Uzman Diyetisyen Harika Özkaya Yurttadur, bu mucizevi baharatın maksimum faydalarından nasıl yararlanabileceğinizi açıklıyor.

Harika Özkaya Yurttadur

Vücuttaki Iltihabı Temizler

Çörek otundaki timokinon’un romatoid artrite iyi geldiği saptanmıştır. Bu etki, timokinon’un iltihap önleyici özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Bakterilerle Savaşır

Çörek otunun, salmonella, Helicobacter pylori gibi hastalıklara neden olan bakterilerin gelişimini engellediği belirlenmiştir.

Karaciğer İçin De Önemli

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, çörek otunun karaciğerden toksinleri uzaklaştırdığını göstermiştir.

Günde Ne Kadar Kullanılmalı?

Günde 1 çay kaşığı çörek otu veya 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı tüketilmesi önerilir. Çörek otu, çiğnenerek, öğütülerek veya yağ şeklinde tüketilebilir. Çiğnenerek ya da yağ olarak tüketildiğinde, tohumların içindeki faydalı bileşenler daha iyi emilir. Öğütülerek tüketildiğinde ise tohumların sindirimi kolaylaşır. Çörek otu tohumları kahvaltıda, salatalarda, yemeklerde kullanılabilir.

Kötü Kolesterol Ve Trigliseridi Düşürür

Yapılan araştırmalar, timokinonun HDL kolesterolü artırırken, toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini azalttığını göstermektedir.

Cildi Yeniler

Çörek otu yağının anti-aging etkileri tespit edilmiştir. Ayrıca akne, sedef gibi cilt sorunlarına da iyi gelmektedir.

Dikkat!

Çörek otunun aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır; mide hassasiyeti veya alerji riskleri olabilir. Fazlası, hamileler, emziren anneler, tansiyonu düşük olanlar, kan sulandırıcı kullananlar ve diyabet hastaları için risk oluşturabilir.

Gücünü Bu Bileşikten Alıyor

Çörek otunu değerli kılan fitokimyasal ‘timokinon’dur. Araştırmalar, timokinonun inflamasyonu azalttığını, hücreleri koruduğunu ve bağışıklık sistemini desteklediğini göstermektedir.

Besin Değeri

Çörek otu, lif, protein, sağlıklı yağlar açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Aynı zamanda demir, çinko, kalsiyum gibi birçok minerali ve B vitaminlerini içerir. İçerisinde timokinon, flavonoidler, alkaloidler ve tanenler gibi biyoaktif fitokimyasallar bulunmaktadır.

Sağlığa Etkileri

Çörek otu, ağrılara, eklem iltihabına, bakterilere, iltihaplara, mantara, kansere ve serbest radikallere (toksinlere) karşı olumlu etkiler gösterir. Ayrıca kalp, karaciğer, mide, böbrek ve sinir sistemi sağlığına katkı sağlar.

Anti-Diyabetiktir

Kan şekerinin sürekli yüksek olması, oksidatif stresi artırarak insülin direncine neden olabilir. Çörek otunun antioksidan ve iltihap önleyici etkileri, bu süreci yavaşlatabilir. Hayvan ve insan çalışmalarında, çörek otu kullanımının kan şekerini, HbA1c değerini ve insülin direncini düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Sağlıklı Tarifler

Çörek Otu Yoğurt (Ara Öğün Alternatifi)
– 1 kase probiyotik yoğurt
– 1 tatlı kaşığı öğütülmüş çörek otu
– 1 tatlı kaşığı bal

Çörek Otu ve Hindi-Kinoa Salata (Öğle-Akşam Yemeği Alternatifi)
– 1 su bardağı haşlanmış kinoa
– 150 gram ızgara hindi
– 5-6 dal maydanoz
– 1-2 domates
– 1 yemek kaşığı nar ekşisi
– 1 tatlı kaşığı çörek otu tohumu
– 1 çay kaşığı çörek otu yağı
– Tuz, karabiber

Related Posts

“Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı!

“Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı! Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sokaklarımızın ABD ve Kanada gibi esrar kokmasını istemiyorsak bu tarihi hatadan dönülmeli.”

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.