Asya borsaları negatif seyrediyor! (22.05.2025)

ABD’nin Korumacı Ticaret Politikalarının Küresel Piyasalara Etkisi Devam Ediyor

Küresel piyasalarda, ABD’nin korumacı ticaret politikalarının enflasyonu artırıp büyümeyi yavaşlatabileceği endişeleri sürerken, ABD Başkanı Donald Trump’ın “tarihin en büyük vergi indirimi” olarak tanımladığı tasarının bütçe açığını büyüteceği beklentisi risk algısını yükseltiyor.

ABD ekonomisine dair artan endişeler ABD tahvil piyasalarında da satış baskısını artırırken, 20 yıllık tahvil ihalesine gelen zayıf talep faizleri yükseltti. İhalede faiz yüzde 5,1 oldu. 30 yıllık tahvil faizi yüzde 5,11 ile 2003’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, 10 yıllık faiz yüzde 4,61’i görüp yeni günde yüzde 4,59’da dengelendi.

ABD tahvil piyasalarındaki hareketlere duyarlı olan Asya bölgesinde dün ABD tahvillerindeki satış baskısının ardından pay piyasalarında da risk algısı yüksek kalmayı sürdürüyor.

Analistler, Japonya’nın ABD tahvillerinde en büyük alıcılardan biri olduğunu belirterek, tahvil fiyatlarındaki düşüşün Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından yakından izlendiğini ifade etti.

Bununla birlikte ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Hazine Bakanı Scott Bessent, Kanada’da düzenlenen G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı marjında Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato ile görüştü.

Söz konusu görüşmede Bessent ve Kato, küresel güvenlik ve devam eden ikili ticaret görüşmeleri dahil ABD ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkilere dair önemli konuları ele aldı.

Döviz kurlarının piyasa tarafından belirlenmesi gerektiği yönündeki ortak görüşlerini yeniden teyit eden Bessent ve Kato, mevcut durumda dolar/yen kurunun temel ekonomik göstergeleri yansıttığını belirtti.

Öte yandan, bölgede açıklanan verilere göre Japonya’da imalat sanayi PMI mayısta 49 oldu. Ülkedeki imalat sanayi aktivitesi önceki aya göre güç kazanmasına karşın zayıf kalmayı sürdürdü. Ülkede mart ayına ilişkin çekirdek makine siparişleri ise aylık yüzde 13 ve yıllık bazda yüzde 8,4 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 düşüşle 36.955 puandan, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,2 azalışla 2.594 puandan kapandı.

Şu dakikalarda Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kaybıyla 3.380 puandan ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,1 düşüşle 23.560 puandan işlem görüyor. Hindistan’da Sensex endeksi de yüzde 1 azalışla 80.815 puanda seyrediyor.

Related Posts

Asgari ücrete temmuzda zam yapılacak mı? İşte tüm senaryolar!

Asgari ücret temmuzda artacak mı? Zam kararı çıktı mı? Hükümet ne düşünüyor? Ekonomik durum ne? Çalışanlar ne bekliyor? İşte tüm ayrıntılar…

İngiltere’nin indirim perakendecisi 68 mağazasını kapatıyor

İngiltere’nin indirim perakendecisi Poundland, ülke çapında 68 mağazasını kapatacağını ve istihdamın bir kısmının yeniden yapılanmadan etkileneceğini duyurdu.

Kıdem tazminatında temmuz zammı yolda: Yeni rakam ortaya çıktı

İşten ayrılmayı ve kıdem tazminatını almak isteyenlerin Temmuz ayını beklemeleri, finansal açıdan daha kazançlı olabilir. En düşük maaş artışıyla bile her yıl için yaklaşık 7 bin lira ekstra tazminat almak mümkün.

Yabancı turist nisanda rekor kırdı

İşletme ve basit belgeli konaklama tesisleri nisanda yüzde 41.12 oranında doldu. Türkiye’de konaklama sektörü, nisan ayında doluluk oranı, geceleme sayısı ve kalış süresindeki artışla toparlanma sürecini sürdürüyor.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta azaldı- 13 Haziran 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 5 Haziran ile biten haftada önceki haftaya göre 104 milyar 403 milyon 751 bin lira azalarak 23 trilyon 45 milyar 999 milyon 47 bin liraya geriledi.

Brent petrol yükselirse ne olur, altın ve dolar neden yükselir?

İsrail, gece yarısı “Yükselen Aslan” operasyonu kapsamında İran’ın batısındaki stratejik noktalara kapsamlı hava saldırısı düzenledi. Söz konusu saldırının ardından brent petrol fiyatları yükseldi. Peki, Brent petrol yükselirse ne olur?