Alzheimer için yeni umut: ‘Beyin temizliği’ tedavisi

Araştırma, beynin atık temizleme sistemi olan meningeal lenfatik damarlar üzerine yoğunlaşıyor. Vücudun genel lenfatik sisteminin bir parçası olan bu damarlar, beyin atıklarının temizlenmesinde ve bağışıklık sistemine yardımcı olmakta kritik bir rol oynuyor.

Bilim insanları, yaşlı farelerin meningeal lenfatik damarlarının büyümesini ve işlevselliğini artırmak için özel bir protein tedavisi uyguladı. Tedavi edilen fareler, tedavi edilmeyenlere kıyasla belirgin bir hafıza iyileşmesi gösterdi.

Yaşlanmayla birlikte hafıza kaybı ve bilişsel yetilerin azalması Alzheimer gibi hastalıklarla doğrudan bağlantılıdır. Bu yeni bulgular, demans ve diğer nörodejeneratif hastalıkları yavaşlatmak veya önlemek için potansiyel ipuçları sunabilir.

Araştırma sırasında, mikroglia adı verilen bağışıklık hücrelerinin aşırı stres altındayken interlökin 6 adlı bir proteinle yardım çağrısında bulunduğu keşfedildi. Tedavi sayesinde bu protein seviyeleri azaldı ve bağışıklık sistemindeki düzensizlikler düzeldi.

Meningeal lenfatik damarların beynin dışında bulunması, tedavinin kan-beyin bariyerini aşma zorunluluğunu ortadan kaldırarak önemli bir avantaj sağladı. Bu da tedavilerin daha etkili bir şekilde beyne ulaşmasına olanak tanıyor.

Washington Üniversitesi’nden nörobilimci Jonathan Kipnis, bu çalışmanın beyin sağlığını desteklemek için meningeal lenfatik damarların modülasyonunun kullanılabileceğini belirtti. “Nöronları yeniden canlandıramayabiliriz, ancak meningeal lenfatik damarları düzenleyerek onların en iyi şekilde işlev göstermelerini sağlayabiliriz” dedi.

Araştırmanın sonuçları Cell dergisinde yayımlandı ve gelecekte bilişsel gerilemeyi önlemek veya yavaşlatmak için daha güçlü tedavilerin geliştirilmesi umuluyor.

Related Posts

En zorlu tedavilerden birini Brezilyalılar çözdü: Tuhaf görünmesine rağmen sonuçları çok başka

İnsanlık tarihi boyunca yanık tedavisi, tıp dünyasının en zorlu alanlarından biri oldu. Bu ihtiyaca çözüm arayan Brezilyalı bilim insanları ise, doğanın sunduğu eşsiz bir kaynaktan ilham aldı: balık derisi.

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde ‘Çevresel Kirlilik’ , ‘Göçler’ , ‘Küresel Isınma’ masaya yatırılacak

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: ‘Üvey evlat muamelesi gördük’

Emekli veterinerler mağduriyetlerini Ankara Ulus’tan dile getirdi.

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.