AFAD’dan Türkiye Deprem Tehlike Haritası Hakkında Açıklama Geldi
AFAD’ın sosyal medya hesabından paylaşılan bir videoda, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na ilişkin detaylar verildi. Ocak 2019’da yürürlüğe giren haritanın, çok sayıda araştırmacı tarafından hazırlandığı vurgulandı.
485 Diri Fay Segmenti Tespit Edildi
Harita, ülkedeki deprem tehlikesini en büyük yer ivmesi cinsinden gösteriyor. Toplamda 485 diri fay segmentine yer verilen haritada, ivmenin düşükten yükseğe doğru artışı renk skalasıyla gösteriliyor.
Haritaya ulaşmak için “https://tdth.afad.gov.tr” adresi ziyaret edilebilir.
Videoda, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Deprem Daire Başkanı Aykut Akgün, Deprem Mühendisliği Grup Başkanı Teoman Selçuk Köksal ve inşaat mühendisi Zehra Özçelik bilgilendirmelerde bulundu.
Genel Müdür Tatar: “Harita Çok Paydaşlı Bir Yaklaşımla Hazırlandı”
Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, haritanın 2019’da yürürlüğe girdiğini ve 7 üniversite ile kamu kurumlarından çok sayıda araştırmacı tarafından hazırlandığını belirtti. Diri Fay Haritası’nı temel alan harita, ülkedeki deprem tehlikesini detaylı şekilde sunuyor.
Akgün ise, önceki haritanın bölgesel olarak deprem tehlikesini gösterdiğini ancak yeni haritada noktasal verilerin yer aldığını ve deprem riskini en büyük yer ivmesi cinsinden gösterdiğini açıkladı.
Haritaya Nasıl Ulaşılır?
Deprem Mühendisliği Grup Başkanı Köksal, haritaya e-Devlet üzerinden “https://tdth.afad.gov.tr/” adresinden kolaylıkla erişilebileceğini belirtti. Bu haritanın depreme dayanıklı bina tasarımlarında kullanılabileceğini vurguladı.
İnşaat mühendisi Özçelik ise, haritadaki ivme değerlerinin renk skalasıyla gösterildiğini ve ivmenin düşükten yükseğe doğru artışını yansıttığını söyledi.