Türkiye’nin tahıl ambarında alarmı

Konya’da Buğday Hasadı Düşüşte: Hububatta Kalite Sorunu

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Konya Ovası’nda, kurak ve sıcak geçen kış aylarının ardından hububat hasadının sonuna gelinmiş durumda.

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, kuraklık, sıcaklık ve don olayları nedeniyle buğday kalitesinde düşüş yaşandığını belirtti. Yaşanan don olayının meyve ve hububatta büyük zararlara yol açtığını söyleyen Kavuneker, ”Bu yıl ülkemiz don olayıyla karşılaştı. Yaklaşık 3 gece süren don, kalitede düşüşlere neden oldu.” dedi.

İlkbaharda, suya erişimi olan çiftçiler yerlerini ekerek yeşil mahsullerini yetiştirirken, suya ulaşamayan bölgelerde ise tarlalar boş kaldı. Kurak bölgelerde dekar başına verim 50 ila 100 kilo arasında değişkenlik gösterirken, yağış alan yerlerde bu miktar 250-300 kiloya kadar yükseldi. Ancak, sulanabilir arazilerde bazı hububat çeşitleri soğuktan olumsuz etkilendi.

Kavuneker, “Görünüşte verim iyi gibi gözükse de proteini, glüteni ve enerjisi gibi unsurlar düşük çıkıyor. Bu durum da buğdayın borsalarda düşük fiyatlarla satılmasına neden oluyor. Buğdayın değeri 2’nci sınıf ve 3’üncü sınıf arasında değişiyor.” şeklinde konuştu.

‘Rekolte Tahminlerinde Düşüş Var’

Kavuneker, geçen yıla kıyasla Konya Ovası’nda rekolte düşüşü yaşanacağını dile getirerek, “Çiftçiler ellerinden geleni yapmış durumda. Ancak, hava şartları nedeniyle tahıl tanelerinde zayıflık ve proteinlerde düşüş yaşandı. Bu durum, fiyatlarda da düşüşü beraberinde getirdi.” dedi.

Devletten taleplerini de aktaran Kavuneker, “Geçen yıla göre yaklaşık 3-4 milyon ton tahıl üretiminde genel bir düşüş yaşanıyor. Konya’da ise yaklaşık 500 bin ile 800 bin ton arasında bir rekolte düşüşü bekleniyor. Bu yılki üretimimiz 2,5 milyon ton civarındaydı. Ancak bu yıl 1 milyon 500 bin ile 1 milyon 800 bin ton arası bir üretim öngörüyoruz. Ancak, bu tahminin gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu düşünüyorum çünkü hasat süreci neredeyse tamamlandı.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

EYOF 2023 Kuzey Makedonya’da Başladı

18. Avrupa Gençlik Olimpik Yaz Festivali, Üsküp’te açılış töreniyle başladı. Türkiye bayrağını kaptanlar taşıdı.

Başakşehir FK, Cherno More Maçına Hazırlanıyor

Başakşehir FK, UEFA Konferans Ligi’nde Cherno More ile maç öncesi antrenmanlarını sürdürüyor.

Ekrem İmamoğlu savunma metnini paylaştı

Tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi adlı hesabından savunmasının tam metnini paylaştı

Burdur’da kayıp alzheimer hastası yaşlı kadın arazide sağ olarak bulundu

Burdur’un Ağlasun ilçesine bağlı Yeşilbaşköy’de kaybolan 83 yaşındaki Alzheimer hastası Emine P., yoğun arama çalışmaları sonucu evine 3 kilometre uzaklıkta sağ olarak bulundu.

Beylikdüzü’nde AVM’nin yemek katının tavanı çöktü: 1 kişi yaralandı

Beylikdüzü’nde bir alışveriş merkezinde tavanın kısmen çökmesi sonucu 1 kişi yaralandı.

Sivas’ta yolcu otobüsü devrildi! 3 kişi öldü, 24 kişi yaralandı

Sivas’ta kontrolden çıkan yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü, 24 kişi yaralandı.