İnsanlar daha pahalı olsa da, sürücüsüz taksiyi tercih ediyor

Ride-Hailing Uygulamaları Fiyat Karşılaştırması: Waymo, UberX ve Lyft

San Francisco merkezli Obi adlı uygulama, 25 Mart ile 25 Nisan tarihleri arasında topladığı 90 bin veriyi analiz ederek, “ride-hailing” uygulamalarının fiyat ve bekleme sürelerini karşılaştırdı. Sonuçlara göre, Lyft’in ortalama yolculuk fiyatı 14,44 dolar iken, Uber’in 15,58 dolar ve Waymo’nun ise 20,43 dolar olduğu belirlendi.

Waymo: Pahalı Ancak Popüler

Techcrunch’un haberine göre, Waymo’nun fiyatları diğerlerine göre daha yüksek olmasına rağmen, kullanıcı ilgisi azalmış değil. Şirket, Mayıs ayında haftada 250 bin ücretli yolculuk gerçekleştirdiğini duyurdu. Obi’nin gelir sorumlusu Ashwini Anburajan’a göre, otonom araçların sürücüsüz olması beklenirken, araçları çalıştırmanın oldukça pahalı olduğu ve bu dönüşümün beklenenden daha yavaş gerçekleştiği ifade edildi.

Özellikle yoğun saatlerde, Waymo’nun fiyatlarının Lyft’e kıyasla ortalama 11 dolar ve Uber’e kıyasla ise 9,50 dolar daha fazla olduğu görüldü. Ancak kullanıcılar, teknolojiye olan heyecan ve araçta yalnız olma arzusu gibi faktörlerden dolayı bu farkı ödemeye razı gibi görünüyor.

Fiyatlandırma Karışıklığı

Rapora göre, Waymo’nun fiyatlandırma algoritmasının Uber ve Lyft kadar gelişmiş olmadığı belirtildi. Kısa mesafeli yolculuklarda fark daha da artıyor:

  • 1,4 kilometrenin altındaki kısa yolculuklarda, Waymo’nun kilometre başına ücreti Uber’den yüzde 41,5, Lyft’ten ise yüzde 31,1 daha pahalı.
  • 4,3 – 9,3 kilometre arasındaki yolculuklarda bu fark azalıyor: Lyft 2,60 dolar/km, Uber 2,90 dolar/km, Waymo ise 3,50 dolar/km ücret alıyor.

Ayrıca, uzak mesafeden araç talep etme zorunluluğunun, bekleme süresini ve fiyatı artırdığı ancak kullanıcıların bu durumdan fazla etkilenmediği belirtildi.

Yalnızlığın Konforu

Obi’nin yaptığı kullanıcı anketine göre, katılımcıların yüzde 70’i sürücüsüz araçları tercih ettiğini belirtirken, yüzde 74’ünün en büyük endişesinin güvenlik olduğu ortaya çıktı. Aynı anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 40’ı Waymo için aynı ya da daha az ödemek istediklerini ifade etti.

Anburajan’a göre, kullanıcıların robotaksilere daha fazla ödeme yapmasının sebebi araçta yalnız olmanın sunduğu konforun etkileyiciliği. Kendi huzurlu küçük alanlarında seyahat etmenin birçok kişi için değerli bir deneyim olduğu belirtildi.

Related Posts

20 yıllık uydu verileri ortaya çıkardı: Eşi benzeri görülmemiş kayıp!

Arizona Eyalet Üniversitesi liderliğinde yapılan yeni bir araştırma, 20 yıllık uydu verilerini kullanarak 2002’den bu yana Dünya’nın kıtalarında eşi görülmemiş düzeyde tatlı su kaybı yaşandığını ortaya koydu.

Otomobil devi 700 bin aracı geri çağırıyor! Yolda alev alma riski var

Otomobil üreticileri araçları güvenlik riski oluşturacak problemleri saptadığında geri çağırıyor. Bu riskler motor arızaları, fren sistemi arızaları veya yakıt sistemindeki sorunlar gibi sorunlar sebebiyle ortaya çıkıyor. Ünlü marka da yakıt enjektörlerinde sorun nedeniyle yangın riski taşıyan yaklaşık 700 bin aracını geri çağırma kararı aldı.

Elektrikli otomobillerde ÖTV artacak mı? Herkes bunu bekliyor

Elektrikli otomobillere olan talep artarken Özel Tüketim Vergisi’ne ilişkin değişiklik yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi.

Biyoplastikler Mars’ta yaşam umudunu arttırdı

Harvard Üniversitesi’nden Robin Wordsworth liderliğindeki bir araştırma ekibi, biyolojik kökenli polilaktik asit (PLA) ile üretilmiş 3D baskılı odacıklar içerisinde Dunaliella tertiolecta isimli yeşil algleri başarıyla yetiştirdi. Bu odacıklar, Mars …

Çin sıfır araçlara, Türkiye kuralını uygulayacak

Çin, sıfır kilometre alınan araçların hemen ikinci el piyasasına düşmesini engellemek için Türkiye’nin uyguladığı 6 ay 6 bin kilometre kuralına benzer uygulamaya geçecek.

Şifrenin kolaylığı nedeniyle gıda devi hacklendi! 64 milyon kişilik liste sızdı

Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan McDonald’s’ta, dijital güvenliğe dair akılalmaz bir zafiyet ortaya çıktı.
Sadece “123456” gibi basit bir şifreyle erişilebilen yönetici paneli üzerinden, işe alım sistemi McHire’a sızan araştırmacılar, 64 milyon kişinin kişisel verilerinin tehlikede olduğunu duyurdu.