Harvard Üniversitesi Rektörü Trump Yönetimini Eleştirdi
Harvard Üniversitesi Rektörü Alan Garber, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin “üniversiteye kabul edilenlerin detaylıca inceleme ve fakülteye alımlarda söz sahibi olma” isteğinin akademik bağımsızlığı tehdit ettiğini belirtti.
Son zamanlarda Harvard Üniversitesi, Filistin’e destek gösterileri ve çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık programlarıyla federal hükümetin dikkatini çekti ve Trump yönetimiyle aralarında bir anlaşmazlık başladı.
Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda, Garber ideolojik çeşitliliğin artırılmasına karşı olmadığını ancak federal hükümetin önerdiği yöntemlerin ciddi sorunlar içerebileceğine dikkat çekti.
Federal hükümetin üniversitelerden talepleriyle ilgili konuşan Garber, bu taleplerin akademik bağımsızlığı tehlikeye attığını belirtti.
Bilimsel Araştırmalar Tehlikede
Federal fonların ağırlıklı olarak bilimsel araştırmaları desteklemek için kullanıldığını belirten Garber, fon kesintilerinin ulusal çıkarlara hizmet eden araştırmaların sona ermesine neden olduğunu söyledi.
Üniversitenin vergi muafiyetini kaldırma girişimlerini hukuka aykırı bulan Garber, vergi muafiyetinin eğitim ve araştırma misyonunu yerine getirebilmek için önemli bir hak olduğunu vurguladı.
Trump ile Harvard Arasındaki Anlaşmazlık
Federal hükümet, Harvard’ın da aralarında bulunduğu birçok üniversiteyi, Filistin’e destek için düzenlenen protestolar ve çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık programlarını gerekçe gösterip federal fonlarını dondurmakla tehdit etmişti.
Harvard’a sağlanan fonların dondurulmasına karar verildiğinde, üniversite bu kararın hukuka aykırı olduğunu düşündü ve Trump yönetimine dava açtı.
Trump, sosyal medya platformu Truth Social’dan yaptığı açıklamada, “Harvard’ın vergi muafiyetini kaldıracağız. Hakettikleri bu!” ifadelerini kullandı.
Amerikan basınına konuşan uzmanlar, vergi muafiyeti statüsüne sahip kuruluşların bu haklarının Başkan tarafından kaldırılamayacağını belirtti.
1998 yılında Kongre tarafından çıkarılan bir yasaya göre, Başkan’ın vergi muafiyeti statüsü olan kuruluşlara müdahale etmesi yasak.
(AA)