Kenan Güngör: Babasından Aldığı Mesleği 35 Yıldır Sürdürüyor
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde mangal kömürcülüğü mesleğini 35 yıldır başarılı bir şekilde sürdüren Kenan Güngör, yıllık ortalama 60 ton ürünü tedarikçi firmalar aracılığıyla ABD ve Avrupa’ya ihraç ediyor.
Keçikaya köyünde bulunan 3 dönüm arazide mangal kömürü üreten 55 yaşındaki Güngör, Orman İşletme Müdürlüğü ihalelerinden ve tapulu kesim yapan köylülerden aldığı meşe, pırnal ve zeytin ağaçlarından elde ettiği odunları değerlendiriyor.
Kaliteli mangal kömürü elde etmek için odunları koni şeklinde dizip üstünü saman ve toprakla kapatan Güngör, “ocak” adını verdiği yapıları kontrollü şekilde 10-15 gün boyunca yakarak ürünlerini üretiyor.
Güngör, yılda ortalama 300 ton mangal kömürü üretirken, en kaliteli ürünleri tedarikçi firmalar aracılığıyla ABD, Almanya ve Hollanda’ya ihraç ediyor. Ürünler, paletler üzerine istiflenip tırlar aracılığıyla söz konusu ülkelere gönderiliyor.
Kenan Güngör: “Ülke Ekonomisine Katkı Sağlıyoruz”
Kenan Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada babasından mesleği devraldığını ve yılın her ayında üretim yaptıklarını belirterek, en kaliteli mangal kömürünün “pırnal meşe” ağacından elde edildiğini vurguladı.
Odunları Orman İşletme Müdürlüğü ihalelerinden ve tapulu kesim yapan köylülerden sağlayan Güngör, ürettikleri kömürleri tedarikçi firmalara sattıklarını ve bir kısmını ABD ve Avrupa’ya ihraç ettiklerini söyledi.
İşletmesinde daimi olarak 4 işçi çalıştığını belirten Güngör, sağlıklı çalışma koşullarına önem verdiklerini ve çevreye zarar vermeden üretim yaptıklarını dile getirdi.
Mangal kömürlerinin hazırlanması sürecinin bir ay sürdüğünü aktaran Güngör, işin kurallarına uyduklarını ve ürünleri tüketiciye en kaliteli şekilde sunduklarını belirtti.
More Stories
Bolu’da Yangın Sonrası Turizm Krizi
2024 Türkiye Nüfus Raporu: Çocuk Nüfusu Düşüyor
Enerjisa’dan Yurt Dışında Deneyim Fırsatı