Sıcaklık değişiminin tarla ve bahçe ürünlerinde kayıplara neden olacağı belirtiliyor: Ülke tarımı ‘don’du

İklim Krizi Tarımı Vurdu: Zirai Don Felaketi Üreticiyi Çaresiz Bıraktı

İklim krizinin etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde ve altında seyreden sıcaklıklar tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Son bir ayda önce Akdeniz, ardından İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan zirai don felaketi, üreticileri çaresiz bıraktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Üretimin devamlılığı için üreticilerimize destek olmalıyız ve zor durumda olan çiftçilerimizin yanlarında olmalıyız” açıklamasında bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ise ülkemiz genelinde etkili olan zirai don felaketinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, zarar gören tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Güldal, benzer afetlerin bir daha yaşanmamasını umut etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Samsun’da düzenlenen “Millet iradesine sahip çıkıyor” mitinginde zarar gören yerlerin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Özel, bu önerileri TBMM’ye teklif sunacaklarını ve iktidarın reddedeceğini ifade etti.

Çeşitliliğe Önem Verilmeli

Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı İpek Süer Topuzoğlu, ülke tarımında monokültür olarak tanımlanan tek ürün üretiminin iklim değişikliklerine karşı hassas olduğunu belirterek çeşitliliğe yönelik üretim sistemlerinin önemini vurguladı. Topuzoğlu, çeşitliliğe dayalı üretim sistemlerinin ekonomik ve ekolojik direnci güçlendirdiğini ifade etti.

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı ise tarımsal sigortacılığın geliştirilmesi ve tarımsal planlamanın yapılması gerektiğini belirterek yaşanan don felaketinin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Birçok Ürün Zarar Gördü

Son bir ayda farklı bölgelerde yaşanan zirai don felaketi nedeniyle birçok üründe zarar meydana geldi. Akdeniz’de patates, salatalık, marul, kabak, şeftali, kayısı, nektarin, erik ve karpuz, Ege ve Trakya’da üzüm bağları, Malatya’da kayısı, Karadeniz Bölgesi’nde fındık, İç Anadolu Bölgesi’nde elma, patates, erken ekilen şekerpancarı, meyve bahçeleri ile birlikte birçok ilde tarla bitkileri ve meyveler büyük zarar gördü.

Related Posts

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

Hakan Kara’dan faiz ve doğalgaz yorumu: ‘Fiyatı yüzde 149 artırıldı’

Prof. Dr. Hakan Kara doğalgaz fiyatlarındaki sert artışa dikkat çekti. Faizlerin yüksek olmasına rağmen enerji maliyetlerindeki yükseliş sürüyor. Bu durum halkın alım gücünü olumsuz etkiliyor.

ASELSAN’dan 71,9 milyon dolarlık sözleşme

ASELSAN ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.

Polisan Holding satıldı: İşte yeni sahibi

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Polisan Holding, Bitlis Ailesi tarafından Yüksel Yıldırım liderliğindeki Yıldırım Holding’in iştiraki Corex Holding B.V.’ye devrediliyor. Bu büyük ölçekli devir için taraflar arasında hisse devir sözleşmesi …

Ankara’da toplu taşıma için yeni uygulama: 1 Temmuz’dan itibaren başlıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1 Temmuz itibarıyla EGO’ya bağlı metro istasyonları ve otobüs ring hatları arasında yapılacak ilk aktarmaların ücretsiz olacağını duyurdu. Uygulama üç etapta hayata geçirilecek, toplam 44 güzergahta geçerli olacak.

Bir banka limitleri yükseltti: 50 bin lira veriyor

Uzun zamandır yüksek enflasyon girdabında olan ve ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği Türkiye’de bu durum Türk Lirası’nın değersizleşmesini de beraberinde getirdi. Döviz kuru karşısında tarihi değer kaybı yaşayan TL, hayat pahalılığı ve yüksek …