Türkiye hava havasında 1 yılda 2,2 milyon uçak: 14 saniyede bir geçiş

Türkiye’nin Hava Ulaşımı Alanında Önemli Artışlar Yaşandı!

Son yıllarda uçakla seyahat eden yolcu sayısında DHMİ Genel Müdürlüğü verilerine göre önemli bir artış yaşandı. Türkiye’nin hava ulaşımı alanında anlaşma yaptığı ülke sayısı 81’den 175’e yükseldi. 2002’de dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirilirken, uçuş ağına 289 yeni nokta eklenmesiyle 132 ülkede 349 noktaya ulaşıldı.

AA’nın aktardığına göre; iç ve dış hatlarda 2002’de yaklaşık 34,5 milyon olan yolcu sayısı, 2024 sonunda 230,2 milyonun üzerine çıktı. İç hat uçak trafiği 2024 sonunda 902 bin 78, dış hat uçak trafiği ise 866 bin 779 oldu.

Türk hava sahasında geçen yıl gerçekleşen uçuş sayısı 521 bin 724’ü transit üst geçiş olmak üzere 2 milyon 290 bin 581’i buldu. Böylece, Türkiye semalarından her 14 saniyede bir uçak geçti. Transit üst geçiş sayısı da geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5,5 arttı.

Ticari uçuş sayısı 1 milyon 412 bin 238 olarak kaydedilirken, iniş-kalkış yapan uçakların yüzde 62’sini bu uçuşlar oluşturdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin tarih boyunca coğrafi ve kültürel olarak kıtaların, medeniyetlerin ve kadim ulaşım koridorlarının kesişme noktasında yer aldığını belirtti. 2002’de 26 olan aktif havalimanı sayısı 2024 sonunda 58’e yükseldi.

Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık sektöründe uluslararası alanda başarılar elde ettiğini ve dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkeleri arasına girmesini sağladıklarını söyledi. Havacılık sektörüne yapılan yatırımlarla hava yolunun “halkın yolu” haline geldiğini vurgulayan Uraloğlu, “4 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyar insanın yaşadığı ve 51,2 trilyon dolar gayrisafi milli hasılaya sahip 67 ülkenin merkezindeyiz” dedi.

Havacılık sektörüne yönelik yatırımlara devam edeceklerine dikkat çeken Uraloğlu, Türk sivil havacılığının küresel ölçekte yükselen yıldız olmasını ve yolcu memnuniyeti odaklı hizmetlerin kalite çıtasını yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısı

Dün 9.134,68 puandan kapanan BIST 100 endeksi, yeni güne yüzde 0,02 artışla 9.136,54 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 30,32 puan ve yüzde 0,33 değer kazancıyla 9.165,01 puana yükseldi BORSADA GÜNÜN İLK YARISI …

TCMB: Nisan’da Enflasyonun Ana Eğilimi Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2025’e ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporda, yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artış gösterdiği, diğer gruplarda ise düşüş eğilimi kaydedildiği belirtildi.

Başkan imzayı attı. Taraftarlar sevinçten deliye döndü

Yılport Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Lazkiye Limanı’nın işletmesini alan CMA CGM ile dev anlaşma imzaladı. Samsunspor taraftarları, transferde büyük hamleler bekliyor. Yılport Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Suriye’nin Lazkiye Limanı’nın …

Trump: Hollywood’u geri getireceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, film endüstrisinin diğer ülkelerce yok edildiğini savunarak, Hollywood’un eski gücüne kavuşması için sektör temsilcileriyle bir araya geleceğini açıkladı. Yabancı yapımlara yüzde 100 gümrük vergisi getirilmesi talimatını da veren Trump, “Filmleri yeniden Amerika’da yapacağız” dedi.

SGK’dan terör mağdurlarına aylık bağlamada kolaylık

Terör eylemleri ve terörle mücadele kapsamında mağdur olanlara aylık bağlanmasında Zarar Tespit Komisyonu kararı şart olmayacak.

Emekçinin kayıpları büyürken sendikalardan ek zam talepleri yükseliyor: Enflasyon maaşı eritiyor

Enflasyon, maaş, ücret ve aylıkları yutuyor. Çalışanlar ile emeklilerin gelirleri enflasyon karşısında hızla erimeye devam ederken, sendikalardan “ek – seyyanen zam” talepleri geldi. Enflasyonun düştüğü ile övünen iktidar ise emekçi ve emeklinin gelir kayıpları konusunda sessiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir