Denetimler arttı, 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için harekete geçilti

GİB, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelesini Sürdürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadelesine devam ediyor. Bu kapsamda saha denetimlerine ağırlık veren GİB, vergi kaçakçılığını önlemeye odaklanıyor.

GİB, vergi kayıp ve kaçağını engellemek için analizler yaparak denetlenecek mükellef gruplarını belirliyor. Ayrıca ihbarlar ve şikayetler doğrultusunda denetim alanları belirleniyor.

2024 yılında, GİB çeşitli sektörlerde KDV uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumunu denetledi. Bu denetimler bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerini de kapsadı.

Totalde 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirildi ve bu denetimler sonucunda uyumsuzluklar nedeniyle 7,4 milyar lira ceza kesildi.

Denetimler sonucunda 32 bin 255 kişinin kayıtsız bir şekilde çalıştığı belirlendi ve bu durum, 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirilmesine sebep oldu.

Kira Geliri Beyanı Yapan Mükellef Sayısı Arttı

GİB, kira gelirlerine yönelik yaptığı çalışmada, kiracı bulunan 425 bin konutu denetledi. Bu çalışma sonucunda 376 bin yeni mükellefin beyan vermesi sağlandı ve bir önceki yıla göre yüzde 26 artış olduğu belirtildi.

Ayrıca, 55 bin mükellef geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini verdi ve toplamda 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmaları sürdürecek.

Bandrollü Ürünler ve Denetimler

Tütün ve alkollü içkilerde bandrol uygulamasıyla kaçak ürünlerin tespiti kolaylaştı. 2024 yılında 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaron denetlendi. Tespit edilen kaçak ürünler kolluk kuvvetlerine bildirildi.

Kayıt Dışı Hasılat İçin Çalışmalar

GİB, nakdin yoğun olduğu sektörlerde izaha davet ve gönüllü uyum çalışmalarına başladı. Fiziki ve sanal POS cihazları ile yapılan tahsilatlar, analiz edilerek kayıt dışı hasılatlar üzerinde duruldu.

Özel konuları da içeren 25 farklı konuda vergi kaybına neden olan mükellefler belirlendi. 137 bin 25 mükellefle gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı ve 27,3 milyar lira kayıt dışı hasılatın beyanı alındı.

Çalışmalar sonucunda kayıt dışı bırakılan hasılatı beyan etmeyen mükellefler hakkında yasal işlem yapılacak.

Related Posts

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Saadet Partisi Lideri Arıkan, fındık bahçesinden iktidara seslendi: Trabzonlu hemşerim emek veriyor ama nimetini Hamburg’daki fındık lobileri yiyor!

Dev şirket konkordato ilan etti! 7 gün süre verildi

Alanya Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı olan ve gıda sektörünün yanı sıra tarım, hayvancılık, turizm ve inşaat gibi alanlarda da faaliyet gösteren Gülhanlar Güven Gıda Tarım Hayvancılık İnşaat Emlak Turizm Lojistik İhracat İthalat Tic. ve San. Ltd …

Veri skandalını KVKK açıkladı: Tam 143 bin kişi!

Dijital güvenlikte yaşanan zafiyetler bir kez daha gündemde. Bu kez lüks moda markası Louis Vuitton’un Türkiye’deki operasyonunu yürüten Louis Vuitton Çantacılık AŞ, geniş çaplı bir veri sızıntısıyla karşı karşıya kaldı. Kişisel Verileri Koruma …

Havayolu ile 6 ayda 108,8 milyon yolcu seyahat etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yılın ilk yarısında havayolunu kullanan yolcu sayısının 108,8 milyon yolcuya ulaştığını bildirdi. Söz konusu yolcu sayısının Avrupa Birliği üyesi 17 ülkenin toplam nüfusunu geride bıraktığını belirten Bakan Uraloğlu, “Ocak-Haziran döneminde uçak trafiği, üst geçişlerle birlikte toplam 1 milyon 134 bin 447 olarak gerçekleşti.” dedi.

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.