6 ayda 4,5 milyon dolar getirdi: Hiç tüketmiyoruz ama milyonlar kazandırıyor

Türkiye Deniz Salyangozu İhracatından 4,5 Milyon Dolar Gelir Elde Etti

Türkiye, 2025 yılının ilk yarısında deniz salyangozu ihracatından 4,5 milyon dolar gelir elde etti. Bu ihracatın önemli bir kısmı Uzak Doğu ülkelerine yapıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Güney Kore 2 milyon 76 bin dolar ile en fazla ihracat yapılan ülke konumunda bulunuyor. Çin Halk Cumhuriyeti’ne 839 bin, Tayvan’a ise 612 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ek olarak Japonya ve ABD gibi pazarlara da deniz salyangozu satışı yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Ülkemizde iç pazarda tüketilmeyen deniz salyangozları, tamamen dış satış amacıyla avlanıyor. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bu ürünün ihracat potansiyeline vurgu yaparak, “Yılın ilk yarısında, deniz salyangozu ihracatımızın büyük bölümü yine Uzak Doğu pazarlarına yoğunlaştı. Mevcut pazar payımızı artırarak ve yeni pazarlara açılarak büyümeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Kalyoncu, sektörün sürdürülebilirliğinin avcılık politikalarına bağlı olduğunu vurgulayarak, “Avcılığın belirli periyotlar ve kotalar dahilinde yapılması, hem stokların korunmasına hem de ekosistemin dengesinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Bakanlıklarımızın uyguladığı yasaklar ve denetimler, sektörün uzun vadeli sağlıklı büyümesi için büyük önem taşımaktadır” dedi.

Related Posts

Bu da oldu! İcradan satılık ayçiçek yağı

Çorum’da borç nedeniyle haczedilen 7 binin üzerinde 5 litrelik ayçiçek yağı icradan satışa çıkarıldı.

Gurbetçilerden ekonomiye 15 bin eruoluk can suyu

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönüşü başladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Yurt dışından gelen her ailenin ortalama 15 bin euro harcama yaptığını söyledi.

Siber Dolandırıcılık Operasyonu: 33 Tutuklama

Nazilli merkezli operasyonda 235 kişiyi dolandıran 38 şüpheliden 33’ü tutuklandı.

Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiriyor: Restoran ve marketlerde yeni dönem

Ticaret Bakanlığı’nın taslağına göre, market ve pazarlarda tartılan ürünlerde ambalaj ağırlığı olan ‘dara’nın alınması zorunlu hale gelecek. Restoran ve kafelerin tüm fiyat listeleri, bakanlığın kuracağı bir sistemde yayınlanarak tüketicinin karşılaştırma yapmasına olanak tanınacak.

Tartıda net ürün, menüde QR kod dönemi!

Tartıyla satılan ürünlerde yeni dönem başlıyor. Ambalajın ağırlığı artık fiyata yansımayacak. Restoranlarda ise karekodla fiyat karşılaştırma kolaylığı geliyor.

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 14 bin 638 lira 53 kuruş olarak belirlendi.